Składniki:
- torebka kaszy jęczmiennej (10 dag)
- 30 dag brukselki
- mała cebula
- jajko
- bułka tarta
- OLEJ WIELKOPOLSLI
Sos:
- 30 dag pieczarek
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki płatków owsianych
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj w solonej wodzie wg instrukcji. Odcedź. Brukselkę oczyść, ugotuj w solonym wrzątku. Odsącz, zmiksuj lub zmiel. Cebulę obierz pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju.
Kaszę wymieszaj z brukselką i cebulą, wbij jajko, wyrabiając, dodawaj bułkę tartą (masa powinna być dość ścisła). Przypraw solą i pieprzem. Uformuj kotlety, usmaż z obu stron na oleju.
Sos:
Pieczarki obierz, pokrój w kostkę. Cebule posiekaj, podsmaż na oleju. Dodaj pieczarki i płatki owsiane, wlej szklankę wody. Gotuj na małym ogniu ok 20 minut. Sos przypraw, polek kotlety
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Michał Buszta