Składniki:
- 70 dag twarogu
- 30 dag ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka bułki tartej
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag mąki ziemniaczanej
- cukier
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, a następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, wbić jajka, wymieszać i zagnieść na ciasto. Na wysypanej mąką stolnicy formować wałek o średnicy 3 cm, nieco spłaszczyć, pokroić na mniejsze kawałki. Kluski wrzucić na osolony wrzątek, zamieszać i gotować na małym ogniu, wyjmować łyżką cedzakową. Wyłożyć na półmisek i polać tartą bułką z masłem, można też posypać cukrem.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad