Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Medaliony wieprzowe w pomidorowo czosnkowym sosie

Składniki:

    • 2 świeże polędwiczki wieprzowe
    • 2  obrane ze skóry, rozdrobnione pomidory
    • 3 posiekane ząbki czosnku
    • oliwa
    • posiekana natka pietruszki
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    umyte i osuszone polędwiczki oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić na plastry o grubości około 2, 5 cm, rozbić je dłonią nadając im jednakową grubość i kształt, przyprawić. Na patelni rozgrzać oliwę i obrumienić medaliony z obu stron. Wyłożyć na talerz, wstawić do mocno ciepłego piekarnika. Na pozostałym ze smażenia medalionów tłuszczu zeszklić czosnek, dodać pomidory, smażyć razem mieszając 5 minut, przyprawić. Tak przygotowanym sosem polać medaliony, posypać posiekaną natką i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *