Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek po staropolsku

Składniki:

  • ¾ szkl cukru pudru
  • ¾ szkl  mąki krupczatki
  • ¾ szkl. sklarowanego masła
  • 2 jajka
  • ¾ szkl. płatków migdałowych
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¾ szkl. płatków migdałowych
  • ¾ szkl. grubego cukru
  • jajko
  • tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

  1. Masło roztopić po czym doda o niego cukier puder i ucierać do białości, wówczas nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, mąkę oraz cynamon.
    Całość dokładnie wyrobić i wstawić na godzinę do lodówki.
    Po tym czasie ciasto rozciągnąć aby powstał cienki płat, który przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Posmarować go jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody.
    Posypać go płatkami migdałowymi i grubym cukrem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut.
    Przed podaniem można polać białym lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *