Składniki:
- 37 dag masła
- 37 dag maki krupczatki
- 12 dag cukru pudru
- 12 dag migdałów
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej]
- 6 ugotowanych żółtek
- surowe żółtko
- szczypta soli
- konfitura morelowa
- konfitura wiśniowa
- jajko
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo przetarte ugotowane żółtka, surowe łóżko, posiekane migały, sól, mąkę oraz skórkę cytrynową.
Całość dokładnie wyrobić po czym wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie.
Z reszty ciasta uformować wałeczki, które ułożyć na skos na cieście.
Całość posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobina Wdy aby wałeczki dobrze się skleiły.
Wstawić o piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 30 minut.
Po upieczeniu w otwory między paseczkami wypełnić na zmianę konfiturą wiśniową i morelową.