Składniki:
- kostka masła
- 1 ½ szkl. mąki tortowej
- ¾ szkl cukru pudru
- ¾ szkl migdałów
- łyżeczka skórki z cytryny
- 3 gotowane żółtka
- surowe żółtko
- szczypta soli
- jajko
- konfitura
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo ugotowane żółtka jak i surowe żółtko, mąkę, posiekane migdały oraz startą skórkę z cytryny.
Całość dokładnie wyrobić i powstałe ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.,
Po tym czasie oddzielić od ciasta 1/3 a resztę rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Z reszty ciasta uformować wałeczki i na mazurku zrobić z nich kratkę.
Posmarować ją roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody aby dobrze się skleiła.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut.
Po upieczeniu w miejsce kwadracików w kratce ułożyć różnego rodzaju konfitury.