Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kolorowy mazurek z konfiturami

Składniki:

  • kostka masła
  • 1 ½ szkl. mąki tortowej
  • ¾ szkl cukru pudru
  • ¾ szkl migdałów
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • 3 gotowane żółtka
  • surowe żółtko
  • szczypta soli
  • jajko
  • konfitura
  • tłuszcz do formy

    Sposób wykonania:

    Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo ugotowane żółtka jak i surowe żółtko, mąkę, posiekane migdały oraz startą skórkę z cytryny.
    Całość dokładnie wyrobić i powstałe ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.,
    Po tym czasie oddzielić od ciasta 1/3 a resztę rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
    Z reszty ciasta uformować wałeczki i na mazurku zrobić z nich kratkę.
    Posmarować ją roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody aby dobrze się skleiła.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut.
    Po upieczeniu w miejsce kwadracików w kratce ułożyć różnego rodzaju konfitury.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *