Składniki:
- 500 g wstążek
- 350 ml wytrawnego białego wina
- 100 ml wytrawnego wermutu
- 1 liść laurowy
- 2 marchewki
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 250 ml śmietany
- 1 pęczek koperku
- 250 g krabów
- sok z 1 cytryny
- biały pieprz
- 100 g puszystego twarożku
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 2 łyżki oliwy
- sól
Sposób wykonania:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie wermut wymieszać razem z winem, wrzucić listek laurowy i doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać koper i marchewkę pokrojone w drobną kostkę.
Całość wymieszać, wlać śmietanę i trzymać na ogniu ok. 10 min.
Po tym czasie wrzucić kraby oraz posiekany koperek.
Następnie z sosu wyjąć liść laurowy i doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny po czym zaprawić twarożkiem.
Plastry łososia zawinąć w różyczki, które skropić olejem i podpiec na grillu.
Miękki makaron odcedzić, rozłożyć na talerzach, polać sosem i udekorować łososiowymi różyczkami.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla