Składniki:
- 75 dag filetów śledziowych
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 cytryna
- 2 łyżki oleju
- szczypta mielonej papryki
- szczypta majeranku
- szczypta cukru
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Filety zalać wodą i odstawić na 2-3 godz.
W miedzy czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas dodać jabłka pokrojone w cząstki oraz koncentrat pomidorowy rozprowadzony kilkoma łyżkami wody.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz sokiem z cytryny, ponownie wymieszać i pozostawić na małym ogniu ok. 10 min. po czym odstawić do ostygnięcia.
Śledzie odsączyć z wody, pokroić na mniejsze kawałki, które ułożyć na półmisku i obłożyć jabłkową masą.
Wstawić jeszcze do lodówki na 2 godz.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K