Składniki:
- 60 dag solonych śledzi
Sos musztardowy:
- 100 ml łagodnej musztardy
- 2 łyżki octu winnego
- 100 ml oleju
- 2 łyżki cukru
- 50 ml wody
- 3 łyżki posiekanego koperku
- ½ łyżeczki soli
Sposób wykonania:
- Śledzie zalać wodą i odstawić na 2-3 godz.
W między czasie musztardę wymieszać razem z octem oraz wodą po czym doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Następnie nie przerywając mieszania dodawać olej.
Sos dokładnie wymieszać aby składniki dobrze się połączyły.
Namoczone śledzie odsączyć i pokroić w dzwonka, ułożyć na półmisku i zalać sosem.
Wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla