Skład:
- 40dkg makaronu spaghetti
- sól
- 30dkg mrożonego groszku
- 15dkg szynki parmeńskiej
- 1 szalotka
- garść mięty
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 15dkg serka mascarpone
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 100ml bulionu
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować. Rozmrozić groszek. Szynkę rozdrobnić. Szalotkę obrać i pokroić w drobna kostkę. Umytą mięte posiekać zostawiając kilka listków do ozdoby. Szalotkę zeszklić na oleju. Groszek ugotować w małej ilości wody tak aby był kruchy, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać bulion, serek i jogurt. Dodać do groszku, wymieszać ale nie gotować. Makaron wymieszać z sosem. podawać z szynka i miętą.