Składniki:
- 1 opakowanie makaronu penne
- 1 – 2 kartoniki pomidorów pasteryzowanych lub pomidorów w puszce
- 200 g szynki gotowanej
- 150 g sera żółtego
- 10-15 oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- sol, pieprz, śmietana do zagęszczenia sosu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, zeszklić, następnie wlać pomidory lub przecier i dusić razem około 10 minut, sos przyprawić sola, pieprzem, odrobina tabasco (nie jest to konieczne), zagęścić śmietaną wymieszana z odrobina maki ziemniaczanej (sos powinien być dosyć gesty) Szynkę i ser żółty pokroić w paski, oliwki na połówki. Przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
1/3 cześć makaronu wsypać do naczynia żaroodpornego, posypać szynka, serem żółtym, oliwkami i zalać sosem, wsypać znowu makaron znowu szynkę, ser i oliwki i znowu zalać sosem i trzecia warstwę jak powyżej (uwaga – nie mieszać). Udekorować świeżymi listkami bazylii. Przykryć, trzymać w cieple, podawać po około 10- 15 minutach.