Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w sosie szczypiorkowym

Składniki:

    • 1 kg łososia bez ości
    • sól i pieprz

    Sos:

    • 1½ rybnej kostki bulionowej
    • 4 dl wody
    • 1 dl cienko pokrojonego pora
    • ½ łyżeczki tymianku
    • 6-8 ziaren białego pieprzu
    • 2 małe liście laurowe
    • 2-3 cebulki szalotki
    • 4 dl wytrawnego białego wina
    • 3 dl słodkiej śmietany
    • 50 g masła
    • 3 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku


    Sposób przyrządzenia:
    Ustawiamy piekarnik na 225¨C W międzyczasie przygotujemy sos; zmieszaj kostki, wode, tymianek, biały pieprz, liść laurowy w rondelku i gotuj przez 15-20 min . Przecedź. Obierz i drobno posiekaj cebule , przysmaż ja na części masła aby była miękka i przezroczysta. jak będzie gotowa zmieszaj ja z bulionem i winem. gotuj pod przykryciem na mocnym ogniu do momentu aż zostanie ok 1 ½ dl. Dodaj śmietanę i gotuj aż sos zgęstnieje. Oczyszczonego łososia podziel na porcje i ułóż obok siebie w wysmarowanej lekko formie . Posyp sola i pieprzem. posmaruj tłuszczem papier do pieczenia i połóż na rybę . Przytnij papier by pasował do formy. Do tego momentu można przygotować i wstawić rybę do lodówki. Piec rybę w około 15 min, odlej powstały płyn z formy. Podgrzej sos jeśli trzeba. Do ciepłego sosu dodawaj małymi porcjami masło stale mieszając. Po dodaniu masła nie należy sosu podgrzewać Domieszaj szczypiorek i polej sosem rybę. Polecam gotowane ziemniaki, marchewkę z groszliem, cytryna i zielona sałatę jako dodatki .
    Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *