Składniki:
- 1 kg łososia bez ości
- sól i pieprz
- 1½ rybnej kostki bulionowej
- 4 dl wody
- 1 dl cienko pokrojonego pora
- ½ łyżeczki tymianku
- 6-8 ziaren białego pieprzu
- 2 małe liście laurowe
- 2-3 cebulki szalotki
- 4 dl wytrawnego białego wina
- 3 dl słodkiej śmietany
- 50 g masła
- 3 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Ustawiamy piekarnik na 225¨C W międzyczasie przygotujemy sos; zmieszaj kostki, wode, tymianek, biały pieprz, liść laurowy w rondelku i gotuj przez 15-20 min . Przecedź. Obierz i drobno posiekaj cebule , przysmaż ja na części masła aby była miękka i przezroczysta. jak będzie gotowa zmieszaj ja z bulionem i winem. gotuj pod przykryciem na mocnym ogniu do momentu aż zostanie ok 1 ½ dl. Dodaj śmietanę i gotuj aż sos zgęstnieje. Oczyszczonego łososia podziel na porcje i ułóż obok siebie w wysmarowanej lekko formie . Posyp sola i pieprzem. posmaruj tłuszczem papier do pieczenia i połóż na rybę . Przytnij papier by pasował do formy. Do tego momentu można przygotować i wstawić rybę do lodówki. Piec rybę w około 15 min, odlej powstały płyn z formy. Podgrzej sos jeśli trzeba. Do ciepłego sosu dodawaj małymi porcjami masło stale mieszając. Po dodaniu masła nie należy sosu podgrzewać Domieszaj szczypiorek i polej sosem rybę. Polecam gotowane ziemniaki, marchewkę z groszliem, cytryna i zielona sałatę jako dodatki .
Smacznego