Składniki:
- 1 karmazyn lub inna ryba o zwartym białym mięsie (dorsz, sandacz, okoń..)
- imbir pokrojony w plastry
- zielona cebulka lub szczypiorek
- 3 plasterki cebuli
- 3 gałązki natki pietruszki
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę dokładnie umyć, osuszyć. Na jednym z boków wykonać ostrym nożem kilka głębokich nacięć, natrzeć dokładnie solą i pieprzem nie zapominając o jamie brzusznej. Odstawić na 30 minut do lodówki. Do jamy brzusznej ryby włożyć plasterki cytryny i natkę pietruszki, a w każde nacięcie na boku plaster imbiru i pocięte piórka cebuli lub szczypioru. Tak przygotowaną rybę ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i parować przez 20 – 30 minut. Czas obróbki cieplnej uzależniony jest od wielkości przygotowywanej ryby.
Smacznego.