Składniki: 1 karmazyn 1 pęczek zielonej cebulki 1 łyżeczka brązowego cukru ½ szkl. sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru sok z 1 limetki 1 papryczka chili olej Sposób wykonania: Sos sojowy podgrzać z dodatkiem cukru, soku z limetki, imbiru oraz posiekanego chili. Trzymać na małym ogniu do zgęstnienia. W między czasie rybę obsmażyć na rumiano…
Tag: karmazyn
Ryby
Wigilijne filety z karmazyna w kukurydzianej panierce
by Krysia S • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z karmazyna 2 łyżki masła i 2 oleju 1 szklanka pogniecionych drobno płatków kukurydzianych ½ szklanki drobnej kaszki kukurydzianej 1 lub 2 mniejsze jajka sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Każdy filet obtoczyć w kaszce kukurydzianej, następnie w zmiksowanych jajkach i…
Ryby
Karmazyn po seczuańsku gotowany na parze
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 1 karmazyn lub inna ryba o zwartym białym mięsie (dorsz, sandacz, okoń..) imbir pokrojony w plastry zielona cebulka lub szczypiorek 3 plasterki cebuli 3 gałązki natki pietruszki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę dokładnie umyć, osuszyć. Na jednym z boków wykonać ostrym nożem kilka głębokich nacięć, natrzeć dokładnie solą i pieprzem nie zapominając o…
Ryby
Karmazyn pieczony
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 1 duży karmazyn oliwa z oliwek 1 łyżka masła mąką sok z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić. Jako że łuski karmazyna są bardzo mocno osadzone skrobiemy go używając widelca lub noża z piłką. Umyć i dokładnie osuszyć. Skropić rybę sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Na patelni…
Ryby
Karmazyn pieczony
by marek • • 0 Comments
Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Karmazyn filet z/s – 120 g Musztarda – 20 g Pietruszka zielona – 2 g Rakowe szyjki – 1 szt. Sól Pieprz mielony Szparagi zielone mroż. – 90 g Marchew oczyszcz. – 5 g Groszek strąki mroż. – 50g Ziemniaki Gratin – 70 g Sos buraczkowy – 30 g Sposób…