Składniki:
- 1 duży karmazyn
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka masła
- mąką
- sok z cytryny
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić. Jako że łuski karmazyna są bardzo mocno osadzone skrobiemy go używając widelca lub noża z piłką. Umyć i dokładnie osuszyć. Skropić rybę sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, rybę otoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Rybę dopiekamy w piekarniku polewając oliwą z masłem. Podajemy na udekorowanym półmisku. Jako że karmazyn jest bardzo smaczną rybą jest naprawdę godny polecenia.
Karmazyn – nazwa kilku gatunków, blisko ze sobą spokrewnionych, atlantyckich ryb z rodziny Sebastidae. Młode ryby mają mięso brązowawe, dorosłe – różowe lub jasnoczerwone, stąd odniesienie w nazwie do koloru karmazynowego. Dorasta do 60 – 70 cm.
Smacznego!