Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karmazyn pieczony

Składniki:

    • 1 duży karmazyn
    • oliwa z oliwek
    • 1 łyżka masła
    • mąką
    • sok z cytryny
    • sól, biały pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Rybę sprawić. Jako że łuski karmazyna są bardzo mocno osadzone skrobiemy go używając widelca lub noża z piłką. Umyć i dokładnie osuszyć. Skropić rybę sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, rybę otoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Rybę dopiekamy w piekarniku polewając oliwą z masłem. Podajemy na udekorowanym półmisku. Jako że karmazyn jest bardzo smaczną rybą jest naprawdę godny polecenia.

    Karmazyn – nazwa kilku gatunków, blisko ze sobą spokrewnionych, atlantyckich ryb z rodziny Sebastidae. Młode ryby mają mięso brązowawe, dorosłe – różowe lub jasnoczerwone, stąd odniesienie w nazwie do koloru karmazynowego. Dorasta do 60 – 70 cm.

    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *