Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Legendarna szynka parmeńska

Królową włoskich wędlin jest szynka parmeńska (prosciutto di Parma), komuż nie pocieknie ślinka na dźwięk tego słowa? Ta dobrze znana włoska szynka o niezrównanym smaku i aromacie To surowa szynka wieprzowa, która wyjątkowy smak zawdzięcza działaniu czasu. Lekko solona (od 4,5 do 6% soli), dojrzewa na powietrzu przez ok. 12 miesięcy. Ma subtelny, delikatny smak, często określany jako „słodki”. Jest składnikiem wielu klasycznych dań kuchni włoskiej: kotlecików saltimbocca, pierożków tortellini, ale najlepiej smakuje sama, bardzo cienko krojona. We Włoszech szynkę parmeńską podaje się z melonem lub figami, w Polsce z rukolą, gruszką lub powidłami śliwkowymi. Klasyczny duet z szynką parmeńską tworzy czerwone musujące wino Lambrusco, Beaujolais, Pinot Noir lub białe Orvieto.
Prawdziwa szynka parmeńska powinna mieć znak denominazione di origine protetta i symbol książęcej korony. Znaki te muszą być dobrze widoczne na całych szynkach, ale muszą też pojawić się na opakowaniu szynki krojonej. Warto zwrócić na to uwagę przy zakupie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *