Królową włoskich wędlin jest szynka parmeńska (prosciutto di Parma), komuż nie pocieknie ślinka na dźwięk tego słowa? Ta dobrze znana włoska szynka o niezrównanym smaku i aromacie To surowa szynka wieprzowa, która wyjątkowy smak zawdzięcza działaniu czasu. Lekko solona (od 4,5 do 6% soli), dojrzewa na powietrzu przez ok. 12 miesięcy. Ma subtelny, delikatny smak, często określany jako „słodki”. Jest składnikiem wielu klasycznych dań kuchni włoskiej: kotlecików saltimbocca, pierożków tortellini, ale najlepiej smakuje sama, bardzo cienko krojona. We Włoszech szynkę parmeńską podaje się z melonem lub figami, w Polsce z rukolą, gruszką lub powidłami śliwkowymi. Klasyczny duet z szynką parmeńską tworzy czerwone musujące wino Lambrusco, Beaujolais, Pinot Noir lub białe Orvieto.
Prawdziwa szynka parmeńska powinna mieć znak denominazione di origine protetta i symbol książęcej korony. Znaki te muszą być dobrze widoczne na całych szynkach, ale muszą też pojawić się na opakowaniu szynki krojonej. Warto zwrócić na to uwagę przy zakupie.