Składniki:
- 4 plastry boczku
- 45 dag mielonej wołowiny
- liście białej kapusty
- cebula
- sól
- pieprz
- sól czosnkowa
- ½ łyżeczki oregano
- 2 szkl ugotowanego ryżu
- 80 dag kiszonej kapusty
- słoik sosu pomidorowego
Sposób wykonania:
Boczek przesmażyć na rozgrzanej patelni na chrupko po czym go odłożyć i przesmażyć mięso.
Następnie na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodproengo rozłożyć liście aby całe dno było nimi zakryte.
Posypać je pokruszonym mięsem mielonym a na nim ułożyć plastry boczku.
Dodać jeszcze posiekana cebulę i oprószyć solą, solą czosnkową oraz pieprzem.
Na wierzch rozłożyć warstwę ryż i przykryć go kiszoną kapustę.
Przykryć całość liśćmi kapusty i zalać całość pomidorowym sosem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zapiekać około 60 minut.