Składniki:
- makaron płaty do lasagne
- oliwa do wysmarowania blachy
- 1 kg soczewicy czerwonej
- 0,5 l przegotowanej wody
- sól
- ząbek czosnku
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 opakowanie suszonych pomidorów
- sos beszamelowy
- żółty ser
Sposób wykonania:
- Podgotować makaron płaty na lasagne, wysmarować blachę keksową oliwą.
Przygotować farsz: soczewicę czerwoną zalewamy przegotowaną wodą i moczymy całą noc, następnie gotujemy ją na miękko z dużą ilością soli i ząbkiem czosnku. Po ugotowaniu miksujemy soczewicę z łyżeczką koncentratu pomidorowego i pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Kolejność układania: na spód blachy kładziemy plaster lasagne, na to warstwę farszu z soczewicy, następnie plaster lasagne i znowu warstwa farszu z soczewicy, poźniej znowu warstwę lasagne i sos beszamelowy, następnie plaster lasagne z warstwą soczewicy, plaster i sos beszamelowy a na koniec plaster lasagne i plaster żółtego sera.
Całą lasagne posypujemy żółtym serem po wierzchu i zapiekamy kwadrans w 180 stopniach.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Magdalenę Pieniążek