Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kwaśnica na miodzie z grzybami

Składniki:


– 2 duże woreczki kapusty kiszonej,
– 1.5 kg żeberek wieprzowych,
– szklanka miodu leśnego,
– 0,5 kg chudego boczku,
– ziemniaki ok 1.5 kg,
– grzyby suszone dwie garście

Przyprawy:
– proszek grzybowy – 2 płaskie duże łyżki,
– majeranek 2 płaskie duże łyżki,
– sól,
– vegeta,
– ziele angielskie- 5 szt,
– pieprz mielony,
– ziarno jałowca – 10 szt
– listek laurowy – 5 szt,
– kminek mielony – 1 płaska łyżka
– słoiczek koncentratu pomidorowego,
– 1/2 główki czosnku

Wykonanie:
Kapustę wrzucić do dużego garnka wraz z kwasem, wrzucić suszone grzyby i proszek grzybowy. Ziemniaki przekroić na 4 i wrzucić do kapuchy. Żeberka pociąć na kawałki 4 cm , obsmażyć i również wrzucić do kapusty.
Boczek pokroić w plasterki – obsmażyć i również wrzucić do gara. Dodać wszystkie przyprawy i wlać miód. Ziarna jałowca stłuc tłuczkiem na miazgę. Czosnek i majeranek rzucać w dwóch etapach w trakcie gotowania kwaśnicy oraz na samym końcu przed samym wyłączeniem.
Gotować do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie a żeberka będą odchodzić od kości.
Na koniec można dodać zasmażkę mocno brązową.

Przepis ze strony http://www.grzyby.cp.win.pl/

1 comment for “Kwaśnica na miodzie z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *