Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 30 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 2 woreczki ryżu
- 4 łyżki śmietany
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka mąka
- 1 łyżka siekanego koperku
- sól, pieprz
- olej
Sposób przyrządzenia:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Ryż ugotować zgodnie z przepisem producenta, odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce .Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone w kostkę mięso, smażyć kilka minut aż się zrumieni, dodać pieczarki i obraną i posiekaną w kostkę cebulę, smażyć aż woda z wytwarzający się sos odparuje. Śmietanę wymieszać z mąką i wodą wlać na patelnię, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przykryć i dusić ok 10 minut.