Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z mango i soczewicą

Składniki:

  • 50 dkg filetów z kurczaka
  • 1 duże, dojrzałe mango
  • 1 por
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • 10 dkg ugotowanej, czerwonej soczewicy
  • 1 por (biała część)
  • 2 papryczki chili
  • szczypta nasion gorczycy
  • sól, pieprz, mielone chili do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w plastry por, oczyszczone, drobno pokrojone papryczki chili, nasiona gorczycy, smażyć mieszając 4 minuty. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, przekroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Mango obrać, pokroić w kostkę.  Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę.  Do rondla ze smażącymi się składnikami dodać mango, pomidory, kurczaka, przyprawy, podlać odrobiną wody, dusić 10 minut, dodać soczewicę, wymieszać i po kolejnych 2 minutach podgrzewania możemy danie podawać. Pychota.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *