Składniki:
- olej roślinny
- 650 g porcji z kurczaka
- plasterki cytryny
- cebula
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 6 łyżek wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki słodkiego sherry
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
Sposób wykonania;
Kurczaka wrzucić do woka z rozgrzanym olejem.
Smażyć około 4 minut cały czas mieszając po czym wyjąć kurczaka z woka i odstawić.
A do woka dodać mąkę, 2 łyżki wody.
Dokładnie wymieszać po czym dodać sok z cytryny i resztę wody.
Wlać sherry i dodać cukier.
Całość gotowacz małym ogniu, aż cukier się ropusi a sos zgęstnieje.
Wówczas kurczaka przełożyć na talerz, polać sosem i udekorować plasterkami cytryny oraz posiekaną cebulą.