Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone krewetki z orzechami

 

Składniki:

 

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • szczypta cukru pudru
  • 450 g krewetek
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 por
  • 125 g brokułów
  • 1 pomarańcza
  • 75 g orzechów nerkowca
  • 175 ml wywaru z ryby
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • odrobina sosu chili
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego

Sposób wykonania;
Mąkę wymieszać razem z posiekanym czosnkiem oraz cukrem po czym włożyć do niej krewetki i dokładnie wymieszać i wrzucić krewetki do woka z rozgrzanym olejem.
Smażyć cały czas mieszając około 30 sekund.
Po tym czasie krewetki wyjąć a do woka wrzucić pokrojony por, brokuły podzielone na różyczki i paprykę pokrojona w paseczki.
Całość wymieszać i smażyć około 2 minut.
Następnie wywar z ryby wymieszać z sos chili, mąką, winem ryżowym i olejem sezamowym.
Przelać do woka z warzywami.
Dodać jeszcze orzechy nerkowca i ponownie włożyć krewetki.
Wymieszać i trzymać na ogniu ostatnią minutę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *