Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- szczypta cukru pudru
- 450 g krewetek
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 por
- 125 g brokułów
- 1 pomarańcza
- 75 g orzechów nerkowca
- 175 ml wywaru z ryby
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- odrobina sosu chili
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
Sposób wykonania;
Mąkę wymieszać razem z posiekanym czosnkiem oraz cukrem po czym włożyć do niej krewetki i dokładnie wymieszać i wrzucić krewetki do woka z rozgrzanym olejem.
Smażyć cały czas mieszając około 30 sekund.
Po tym czasie krewetki wyjąć a do woka wrzucić pokrojony por, brokuły podzielone na różyczki i paprykę pokrojona w paseczki.
Całość wymieszać i smażyć około 2 minut.
Następnie wywar z ryby wymieszać z sos chili, mąką, winem ryżowym i olejem sezamowym.
Przelać do woka z warzywami.
Dodać jeszcze orzechy nerkowca i ponownie włożyć krewetki.
Wymieszać i trzymać na ogniu ostatnią minutę.