Składniki;
- 1 kurczak
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 duże cebule
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- ¼ litra białego wina
- ¼ litra śmietany
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osączyć i podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na oleju i wyjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć porcje kurczaka, ze wszystkich stron, dodać podsmażoną cebulę, wino, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Gotowe mięso wyjąć z patelni i utrzymać w cieple. Śmietanę wymieszać z sosem z duszenia, doprawić do smaku solą i pieprzem, polać porcje kurczaka.