Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w śmietankowo śliwkowym sosie

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 3 cebule pokrojone w ćwiartki lub ósemki
  • 10 dkg suszonych śliwek bez pestek
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Umytego i osuszonego kurczaka przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 60 minut do lodówki. Tak przygotowanego kurczaka ułożyć  w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut. Po tym czasie dodać cebulę i śliwki, polać kurczaka i dodatki wytworzonym sosem. Temperaturę piekarnika obniżyć do temperatury 180 stopni i piec kurczaka kolejne 30 minut często polewając sosem. Po tym czasie dodać śmietanę i dusić jeszcze około 10 minut. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje, polać doprawionym sosem i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *