Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w pieczarkach

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag małych pieczarek
  • 4 grube plastry bekonu
  • 2 ząbki czosnku
  • po szczypcie chili oraz pieprzu
  • sól
  • olej
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej


Sposób przyrządzenia:

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki ( kilka pieczarek- na połówki). Bekon drobno pokroić i obsmażyć na oleju, wymieszać z plasterkami pieczarek, przestudzić, dodać bułkę tartą i jajko, sól do smaku i wyrobić masę. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, chilli, pieprzem  i przeciśniętym przez praskę  czosnkiem. Nafaszerować masą, zaszyć. Kurczaka obłożyć strużynami masła, włożyć do brytfanny razem z połówkami pieczarek. Piec ok. 60 min. w temp. 200*C Podczas pieczenia często podlewać powstałym sosem
Przepis nadesłany na "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta" Wioletta Luter

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *