Składniki:
- 1 kurczak
- 2 łyżki masła
- 40 dag małych pieczarek
- 4 grube plastry bekonu
- 2 ząbki czosnku
- po szczypcie chili oraz pieprzu
- sól
- olej
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki ( kilka pieczarek- na połówki). Bekon drobno pokroić i obsmażyć na oleju, wymieszać z plasterkami pieczarek, przestudzić, dodać bułkę tartą i jajko, sól do smaku i wyrobić masę. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, chilli, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nafaszerować masą, zaszyć. Kurczaka obłożyć strużynami masła, włożyć do brytfanny razem z połówkami pieczarek. Piec ok. 60 min. w temp. 200*C Podczas pieczenia często podlewać powstałym sosem
Przepis nadesłany na "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta" Wioletta Luter