Składniki:
- 1 cały filet z kurczaka
- suszone papryczki chili do smaku
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 5 plasterków imbiru
- 5 plasterków czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 gałązka naci kolendry
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka białego wina
Sposób przyrządzenia:
Umyte i dokładnie osuszone filety z kurczaka pokroić w grubą kostkę. W woku rozgrzać bardzo mocno olej, dodać kostki mięsa, smażyć mieszając aż kurczak zacznie się rumienić. Wyjąć mięso i odłożyć na kuchenny ręcznik papierowy. Z woka usunąć olej w którym smażyło się mięso, dodać odrobinę świeżego, mocno rozgrzać, dodać plasterki imbiru i czosnku, chwilkę smażyć mieszając, dodać pieprz i chili, wymieszać, dodać mięso kurczaka, wino i sos sojowy, szybko wymieszać. Podawać na gorąco z dodatkiem pokrojonej w paseczki łodygi selera, podobnie pokrojoną papryką i natką kolendry.