Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po polsku 2

 

Składniki:

 

  • 4 kurczaki po 80 dag
  •  sól

 

Nadzienie:

  • 20 dag masła
  •  4 czerstwe kajzerki
  •  4 wątróbki kurczakowe
  •  4 jajka
  •  2 szklanki mleka
  •  6 łyżek natki pietruszki
  •  2-4 łyżeczki cukru
  •  sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kurczaki umyć, osączyć, lekko posolić w środku i na wierzchu i odstawić do lodówki.
Przygotować nadzienie: wątróbki opłukać. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zemleć w maszynce razem z wątróbkami. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z połową masła na puszystą masę. Dodać bułkę, wątróbkę, natkę i pianę z białek. Doprawić cukrem, solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać. Kurczaki wypełnić nadzieniem i spiąć szpilkami, następnie włożyć do brytfanny, polać resztą stopionego masła i piec 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200*C. Gdy się zrumienią , skropić je wodą a później kilkakrotnie polewać wytworzonym sosem. Upieczone kurczaki przekroić wzdłuż i podawać połówki razem z nadzieniem , polane sosem od pieczenia, z dodatkiem ziemniaków i mizerii.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez lidl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *