Składniki:
- 4 kurczaki po 80 dag
- sól
Nadzienie:
- 20 dag masła
- 4 czerstwe kajzerki
- 4 wątróbki kurczakowe
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 6 łyżek natki pietruszki
- 2-4 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaki umyć, osączyć, lekko posolić w środku i na wierzchu i odstawić do lodówki.
Przygotować nadzienie: wątróbki opłukać. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zemleć w maszynce razem z wątróbkami. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z połową masła na puszystą masę. Dodać bułkę, wątróbkę, natkę i pianę z białek. Doprawić cukrem, solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać. Kurczaki wypełnić nadzieniem i spiąć szpilkami, następnie włożyć do brytfanny, polać resztą stopionego masła i piec 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200*C. Gdy się zrumienią , skropić je wodą a później kilkakrotnie polewać wytworzonym sosem. Upieczone kurczaki przekroić wzdłuż i podawać połówki razem z nadzieniem , polane sosem od pieczenia, z dodatkiem ziemniaków i mizerii.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez lidl