Składniki:
- 1 kurczak
- ostra papryka
- 4 cebule
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka rosołu
- 1 papryka chilli
- 5 dag. konfitury morelowej
- 30 dag. pomidorów
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki keczupu
- 1 kolba kukurydzy
- łyżka masła
Przygotowanie:
Kurczaka natrzeć solą. 2 cebule pokroić na ćwiartki i ułożyć w brytfannie razem z kurczakiem. Dodać 2 łyżki oleju i piec godzinę w tem. 200 stopni. Po 30 minutach wlać połowę rosołu. Paprykę chilli pokroić i wymieszać z konfiturą morelową i szczyptą ostrej papryki. Mięso posmarować pastą po 45 minutach pieczenia. Na pozostałym oleju usmażyć 2 posiekane cebule, posiekany czosnek, pokrojone w kostkę pomidory, wlać resztę rosołu, dodać keczup, osączoną kukurydzę z puszki i fasolę. Gotować 7 minut, doprawić ostrą papryką. Kolbę kukurydzy ugotować, pokroić w plastry i zrumienić na maśle. Upieczonego kurczaka podawać z jarzynką i podsmażoną kukurydzą.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę