Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mięsne kulki po tajsku

 

Składniki:

  • 70 dag. mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • olej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 5 szalotek
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki chilli

     

    Sos:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • łyżka octu winnego
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki kolendry w proszku.

 

 

Przygotowanie:
Mięso, jajka, obie mąki, pokrojone warzywa i przyprawy wyrobić na jednolitą masę. Formować kulki o średnicy 2 cm. Na rozgrzany w rondlu olej wrzucać kulki. Smażyć partiami na złocisty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową na suchy talerz. Gorące nabijać na drewniane patyczki do szaszłyków. Z podanych składników ugotować sos/ok.20 minut/.Wystudzony podawać z kulkami mięsnymi i gotowanym ryżem.

Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *