Składniki:
- 1,5 kg kurczaka
- 2 wątróbki drobiowe
- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
- pół papryki czerwonej
- 10 dag. śliwek suszonych
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 ząbków czosnku
- przyprawa do kurczaka
- pieprz
- sól
- papryka
- majeranek
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Z kurczaka wyciąć kości. W skrzydełkach i udkach kości zostawić. Natrzeć przyprawą do kurczaka i zmiażdżonym czosnkiem. Mielone wymieszać z solą, pieprzem i posiekaną natką. Wbić 2 żółtka, białka ubić. Pokroić śliwki, paprykę i wątróbki. Dodać do mięsa i wymieszać z bułką tartą i pianą z białek. Nafaszerować kurczaka, zszyć i obwiązać. Piec 80 minut w tem. 200 stopni w naczyniu wysmarowanym oliwą pod przykryciem, polewając wytopionym tłuszczem, a potem 20 minut bez pokrywki.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad