Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po kijowsku.

Składniki:


• 4 piersi z kurczaka
• 2 jajka
• 3 łyżki masła
• 3 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• Mąka i bułka tarta do panierowania
• Szczypta natki pietruszki

Wykonanie:
Z masła, posiekanej natki pietruszki i wyciśniętego czosnku robimy masło czosnkowe (rozetrzeć ze sobą wszystkie składniki).
W piersiach wykonujemy kieszonki nacinając je wzdłuż brzegów tak, aby zewnętrzny otwór był jak najmniejszy a wewnętrzna wycięta powierzchnia jak największa.
Do przygotowanych kieszonek delikatnie nakładamy masło czosnkowe. Solimy i pieprzymy piersi. Następnie panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy powoli na oleju na złoty kolor. Można też podsmażyć na patelni i dopiec w rozgrzanym piekarniku.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.

1 comment for “Kurczak po kijowsku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *