Składniki:
- 1 kurczak
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych
- 2 łyżki brązowego cukru
- 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 150 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 czerwona chili
- liście selera
Sposób wykonania:
Na rozgrzany olej wrzucić cukier, podgrzewać aż cukier się rozpuści i powstanie karmel.
Wówczas dodać sos sojowy i dokładnie wymieszać.
Następnie włożyć kurczaka w całości.
Obtoczyć go w karmelu i wlać wodę oraz dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz chili.
Całość trzymać na małym ogniu około 1 godziny.
W trakcie co jakiś czas obracając kurczaka.
Gotowy kurczak przełożyć na półmisek.
Natomiast sos gotować na dużym ogniu aby zgęstniał po czym polać nim kurczaka.
Przed podaniem udekorować listkami selera.