Składniki:
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki jasnego brązowego cukru
- 500 g filetów z piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 350 g kiełków fasoli
- 3 łyżeczki oleju roślinnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki wody
- 425 ml bulionu z kurczaka
Sposób wykonania:
Kurczaka pokroić na cienkie paseczki po czym dodać do niego sos sojowy wymieszany z cukrem.
Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie wrzucić kurczaka na wok z rozgrzanym olejem i smażyć około 3 minut.
Po tym czasie dodać posiekaną cebulkę oraz czosnek.
Smażyć kolejne 2 minuty i dodać kiełki fasoli i smażyć jeszcze 5 minut.
Na koniec dodać olej sezamową oraz mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Wlać jeszcze bulion, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Cały czas mieszając gotować aż sos zgęstnieje.