Składniki:
- 1kurczak
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 2 łyżki bułki tartej
- czerwona papryka w proszku
- majeranek
- 2 łyżki tłuszczu
Sposób przyrządzenia:
Oczyszczonego kurczaka umyć, natrzeć solą z roztartym czosnkiem zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny. Bułkę tartą przesiać, zmieszać z papryką i majerankiem. Kurczaka podzielić na porcje otoczyć z obu stron w tartej bułce, ułożyć w płaskim naczyniu, dodać tłuszcz, naczynie przykryć i wstawić do gorącego piekarnika. Po pół godziny temperaturę piekarnika obniżyć i piec do miękkości(w czasie pieczenia nie zalewać wodą).Miękkie porcje kurczaka na półmisku. Podawać z ziemniakami z wody, sałatą zieloną z olejem lub śmietana, marchewką mizerią.