Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak pieczony w porcjach

Składniki:

    • 1kurczak
    • 2 ząbki czosnku
    • sól
    • 2 łyżki bułki tartej
    • czerwona papryka w proszku
    • majeranek
    • 2 łyżki tłuszczu


    Sposób przyrządzenia:
    Oczyszczonego kurczaka umyć, natrzeć solą z roztartym czosnkiem zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny. Bułkę tartą przesiać, zmieszać z papryką i majerankiem. Kurczaka podzielić na porcje otoczyć z obu stron w tartej bułce, ułożyć w płaskim naczyniu, dodać tłuszcz, naczynie przykryć i wstawić do gorącego piekarnika. Po pół godziny temperaturę piekarnika obniżyć i piec do miękkości(w czasie pieczenia nie zalewać wodą).Miękkie porcje kurczaka na półmisku. Podawać z ziemniakami z wody, sałatą zieloną z olejem lub śmietana, marchewką mizerią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *