Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak duszony w kapuście Dagmary

Składniki:

  • 50 dkg kiszonej kapusty
  • 60 dkg udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 szklanki wody

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Kapustę pokroić na krótsze kawałki, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odcedzić. Ponowione zalać wodą i gdy zawrze odcedzić. W międzyczasie w rondlu rozgrzać masło, dodać obraną i pokrojoną cebulę, lekko ją zeszklić, dodać kawałki mięsa, chwilę smażyć mieszając, dodać koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze 1 minutę mieszając. Do zawartości rondla dodać kapustę, wodę, kostkę rosołową i dusić aż woda odparuje, a składniki zmiękną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *