Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z dyni na mleku

 

Składniki:

  • ½ kg oczyszczonej dyni
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • ½ szklanki posiekanego rozmarynu

 

 

Sposób przyrządzenia:
Dynie umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w małe kawałki. Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, dodać dynię i masło. Wymieszać i dusić do miękkości, zmiksować, wymieszać z gorącym mlekiem i posiekanym rozmarynem. Przyprawić do smaku solą. Podawać z makaronem.  Zupę można podawać na słodko, ale wtedy sól zastąpić cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *