Składniki: 1 kg obranej, pokrojonej na ćwiartki rzepy 4 łyżki masła 2 łyżki maku 1 łyżka papryki 4 łyżki czerwonego octu winnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone ćwiartki rzepy przyprawić solą i pieprzem. W rondlu lekko rozgrzać masło, a gdy się rozpuści i zacznie rumienić dodać rzepę. Po kilku minutach dodać mak i…
Tag: kwaśna
Listy
Pikantne pikle z marchewek, fasolki szparagowej, papryczki i małych cebulek
by Kornelia Bień • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg oczyszczonych mini marchewek 2 szklanki obranych małych cebulek 50 dkg oczyszczonej fasolki szparagowej 6 szklanek wody 4 szklanki octu 5% 4 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego kminku Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, sól i kminek, dodać marchewkę gotować 1 minutę następnie dodać cebulki i gotować kolejne 2 minuty, dodać…
Listy
Ogórek z rzodkiewką i papryką marynowany
by Kasia Strąk • • 0 Comments
Składniki: 2 długie ogórki pokrojone w cienkie plastry ½ szklanki pokrojonej w paski żółtej papryki 1 szklanka pokrojonej w cienkie plastry rzodkiewki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marynata: 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki 2 łyżki soku cytrynowego 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka białego octu winnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W salaterce wymieszać ogórki,…
Listy
Pyszna sałatka śródziemnomorska
by Olga Kmita • • 0 Comments
Składniki: 2 duże, obrane ogórki pokrojone w półplasterki 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej bazylii 3 łyżki octu ryżowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ogórki przyprawić solą i pieprzem, pozostawić na sicie aby obsączyć je z wydzielającego się soku. W salaterce wymieszać ogórki z pozostałymi składnikami, odstawić na 30 minut do lodówki.
Listy
Kurczak duszony w kapuście Dagmary
by Dagmara Raniszewska • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg kiszonej kapusty 60 dkg udek z kurczaka 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 kostka rosołowa 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Kapustę pokroić na krótsze kawałki, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odcedzić. Ponowione zalać wodą i gdy zawrze odcedzić. W międzyczasie w rondlu…