Składniki:
- • 1 kura (lub kurczak)
• 0,25l kwaśnej śmietany
• 30g mąki
• 40g smalcu
• warzyw korzeniowych
• 2 cebule
• 2 ziarnka pieprzu
• 2 łyzeczki papryki w proszku
• sok z cytryny
• sól
Sposób przygotowania:
Kurę zalać osoloną wodą, wrzucić cebulę w całości, obrane i pokrojone warzywa oraz pieprz, pozostawić na ogniu do momentu, aż kura będzie ugotowana na półmiękko, wówczas ją wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu, wówczas dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz mięso, oprószyć mąką i obsmażyć.
Wlać wywar i gotować do miękkości składników.
Na koniec połączyć ze śmietaną i doprawić sokiem z cytryny.
Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Basia NW
1 comment for “Kura w śmietanowo-pomidorowym sosie”