Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krupnik z ryżu z klopsikami wieprzowymi

Składniki:

  • 30 dkg wieprzowiny bez kości
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 litr bulionu mięsnego
  • ½ szklanki ryżu
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na gorącym maśle. Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mięsa, dodać przyprawy, jajko i jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać kaszy manny. Masę dokładnie wyrobić, formować z niej nieduże kulki. W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion, dodać ryż, powoli gotować aż ryż zmięknie, przyprawić. Do gotującego się wywaru dodać kulki mięsne, gotować około 20 minut. Jajko zmiksować, dodając łyżkę zimnej wody i powoli wlać do zupy mieszając. Przed podaniem posypać zieleniną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *