Składniki:
- 1 królik około 2 kg
- 1 ½ szklanki czerwonego wina
- 2 listki laurowe
- 3-4 goździki
- 3 średnie cebule
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 2 łyżki smalcu
- 5 pomidorów
- sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przyrządzenia:
Królika umyć, osączyć i podzielić na porcje, ułożyć w misce, posypać utłuczonymi goździkami i pokruszonymi listkami laurowymi, zalać winem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 24 godziny. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondla dodać tłuszcz i gotować około 10 minut. Królika osączyć i dodać do warzyw. Pomidory pokroić i połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dusić godzinę. Podawać z ziemniakami i ulubioną sezonową surówką.