Składniki:
- 1 królik około 2 kg
- 2 łyżki mąki
- 3 średnie cebule
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżeczka szałwii
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- 2 marchewki
- ½ kg pomidorów
- sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przyrządzenia:
Królika umyć, osączyć i pociąć na porcje, oprószyć mąką. Cebulę obrać i zrumienić na oliwie z dodatkiem masła na złocisty kolor. Dodać porcje królika, doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do rondla, podlać winem. Dusić około 20 minut w odkrytym rondlu. Wino powinno odparować. Dodać mleko i gałkę muszkatołową i jeszcze dusić około 45 minut. Marchewki umyć, obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, dodać do mięsa razem z rozmarynem i szałwią. Dusić godzinę. Sos przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Mięso wyłożyć na półmisek. Gotowym sosem polać królika. Smakuje z gotowanym na sypko ryżem i ulubioną sezonową surówką.