Składniki:
- 1 królik
- 1 łyżka smalcu
- 15 dkg słoniny
- sól, pieprz
- wątróbka królika
- 30 dkg mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 1 mała bułka
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- śmietana
- sól, pieprz
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać masło, dodać obraną i pokrojoną cebulkę, smażyć kilka minut nie rumieniąc, dodać wątróbkę królika, obraną i pokrojoną drobno marchewkę, dusić kilka minut. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Wszystkie te składniki zemleć w maszynce do mięsa. Do mielonego mięsa dodać jajko, łyżkę śmietany oraz zmielone w maszynce dodatki, przyprawić, dokładnie wymieszać, odstawić. Tuszkę królika dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć na zewnątrz i wewnątrz przyprawami. Jamę brzuszną tuszki wypełnić farszem, zaszyć. Naczynie żaroodporne nasmarować smalcem, ułożyć w nim królika, obłożyć plastrami słoniny. Pieczemy około 90 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, kilkakrotnie polewamy powstałym sosem.