Składniki:
- 20 dag ryżu
- 15 dag szynki
- 4 dag suszonych grzybów
- 5 dag żółtego sera
- natka pietruszki
- 1 jajko do panierowania
- tarta bułka
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Ryż opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować i odcedzić. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i posiekać, połączyć z ryżem, zmieloną szynką, startym serem, posiekaną natką pietruszki i jajkiem, doprawić do smaku. Z przygotowanej masy formować wałeczki o średnicy 3 cm, pokrajać na kawałki długości 8-10 cm, panierować w rozmąconym jajku i tartej bułce, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu. Podawać z różnego rodzaju sosami, surówkami lub jako dodatek do barszczu lub bulionu.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus