Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krokiety litewskie

Składniki:

    • 20 dag ryżu
    • 15 dag szynki
    • 4 dag suszonych grzybów
    • 5 dag żółtego sera
    • natka pietruszki
    • 1 jajko do panierowania
    • tarta bułka
    • sól i pieprz do smaku
    • tłuszcz do smażenia


    Sposób przyrządzenia:
    Ryż opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować i odcedzić. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i posiekać, połączyć z ryżem, zmieloną szynką, startym serem, posiekaną natką pietruszki i jajkiem, doprawić do smaku. Z przygotowanej masy formować wałeczki o średnicy 3 cm, pokrajać na kawałki długości 8-10 cm, panierować w rozmąconym jajku i tartej bułce, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu. Podawać z różnego rodzaju sosami, surówkami lub jako dodatek do barszczu lub bulionu.   

    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *