Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 30 dag mięsa wołowego
- cebula
- łyżka zmielonych pestek słonecznika
- 2 jaja
- 4-6 łyżek mąki
- 8 łyżek tartej bułki
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki i razem z posiekaną cebulą przesmażyć na rozgrzanej oliwie.
W między czasie ziemniaki ugotować mundurkach po czym je obrać i zemleć razem z mięsem i cebulą.
Do mięsno-ziemniaczanej masy wbić jeszcze jajka i dodać mąkę pestki słonecznika, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i uformować kotleciki, które obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Dagmarę