Składniki:
- 1 kg drobiowego mięsa mielonego
- 2 jajka
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 por/ biała część/
- 2 marchewki
- 15 dkg żółtego sera Gouda
- 2 czerstwe bułki
- 2 szklanki mleka
- mała kapusta pekińska
- szczypta majeranku, oregano, vegety, mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Pieczarki oczyścić pokroić w kosteczkę, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę razem podsmażyć na złocisty kolor. Pora i kapustę oczyścić i posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać z mielonym mięsem, doprawić solą i pieprzem, dodać majeranek, oregano, Vegetę i mieloną paprykę. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki. Do natłuszczonego żaroodpornego naczynia układamy kotleciki i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C około 35 minut. Dobrze smakują z sosem pomidorowym.