Składniki:
- 1 kg schabu karkowego
- 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
- 50 dag śliwek węgierek
- 3 łyżki startego imbiru
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 szalotki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Śliwki wydrylować i wrzucić do rondelka.
Dodać jeszcze posiekaną szalotkę, imbir, czosnek, sos ostrygowy oraz sos sojowy.
Całość wymieszać, doprawić do smaku cukrem ora pieprzem.
Trzymać na małym ogniu aż śliwki się rozpadną, wówczas dodać ocet.
Dokładnie wymieszać i gotować ostanie 10 minut.
Następnie kotlety oprószyć przyprawa i posmarować sosem śliwkowym.
Piec na ruszcie około 15 minut.