Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 8 dkg korzenia chrzanu
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki oleju
- 1 ½ łyżki przyprawy Vegeta
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
- mąka i bułka tarta do panierowania
Sposób przyrządzania:
Chrzan umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, posolić i wymieszać ze śmietaną. Kotlety umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i lekko rozbić, oprószyć Vegetą i pieprzem z każdej strony. Jedną stronę posmarować masą chrzanową. Kotlety zanurzyć w rozkłóconym jajku i panierować w mące wymieszanej z tartą bułką. Na patelni rozgrzać masło i olej, smażyć kotlety na złocisty kolor, zaczynając od strony posmarowanej chrzanem. Doskonale smakują z frytkami i surówką z białej kapusty.