Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety schabowe pod chrzanową kołderką Iwony

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 8 dkg korzenia chrzanu
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 ½ łyżki przyprawy Vegeta
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka i bułka tarta do panierowania

Sposób przyrządzania:
Chrzan umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, posolić i wymieszać ze śmietaną. Kotlety umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i lekko rozbić, oprószyć Vegetą i pieprzem z każdej strony. Jedną stronę posmarować masą chrzanową. Kotlety zanurzyć w rozkłóconym jajku i panierować w mące wymieszanej z tartą bułką. Na patelni rozgrzać masło i olej, smażyć kotlety na złocisty kolor, zaczynając od strony posmarowanej chrzanem. Doskonale smakują z frytkami i surówką z białej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *