Składniki:
• 40 dag mielonego mięsa drobiowego
• 1 czerstwa kajzerka
• 1/3 szklanki mleka
• 20 dag masła
• 1 jajko
• 1 żółtko
• 4 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki gęstej śmietany
• sól
• natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Bułkę namoczyć w mleku, odstawić na 5 minut, odcisnąć, zemleć i dodać do mięsa drobiowego. Do masy mięsnej dodać śmietanę, żółtko i 5 dag masła.
Przyprawić odrobiną soli i bardzo starannie wyrobić. Uformować niewielkie owalne kotleciki grubości około 1 cm. Jajko sparzyć we wrzącej wodzie, wybić na płaski talerz i roztrzepać widelcem. Kotleciki po kolei panierować w jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzać resztę masła.
Kotleciki smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety podlać łyżką wody, przykryć i 2 – 3 minuty podgrzewać. Gorące kotlety posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z frytkami i surówką ze świeżych warzyw. Kotlety można skropić sokiem z cytryny.
Drób z powodzeniem można zastąpić cielęciną – przyrządzone z niej kotlety są soczyste i aromatyczne.